Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verzamelen van links van en naar jouw websitepagina’s. Zoekmachines gebruiken het linkweb dat daardoor ontstaat om deze webpagina’s een positie te geven in de zoekresultaten. Krijgt een webpagina veel relevante links en linkt het op zijn beurt ook naar relevante pagina’s? Dan blijkt dat jouw website gewaardeerd wordt en krijg je een hogere pagerank. De waardering die jouw pagina krijgt is een van de indicaties van Google om te bepalen hoe hoog de pagina in de zoekresultaten komt te staan. Op zoek naar relevante websites dus! Maar wat is nou een relevante website? En hoe vind je deze? Wij als linkbuilding specialist delen graag de ins en outs van linkbuilding. Wil je het linkbuilding uitbesteden? Neem contact op met onze linkbuilding experts voor een goed en sterk linkprofiel!

Snel backlinks plaatsen

Linkbuilding is door de jaren heen wat veranderd. Voorheen was het snel verkrijgen van backlinks zeker een pluspunt voor je positie in Google. Tegenwoordig zijn backlinks alleen goed voor je positie als deze relevant zijn en geleidelijk worden toegevoegd. Als je een backlink aanvraagt op een site die niets met jouw business te maken heeft, zal Google hier nauwelijks tot geen waarde aan toekennen. Kwaliteit gaat hier dus voor kwantiteit. Om die kwaliteit te handhaven kun je de linkbuilding tool Moz gebruiken. Vul jouw website in en je kunt zien van welke pagina jij de link misschien moet verwijderen. Staat er spam voor de link? Vraag de webmaster dan om deze link een code rel=nofollow mee te geven. De link blijft staan, maar beschadigt jouw linkprofiel niet meer.  

Krachtige backlinks vinden

Het is belangrijk om te kijken naar de populariteit van een website. Een website ontleent autoriteit (ook wel pagerank genoemd) aan een grote hoeveelheid relevante links en verwerft hiermee een hogere populariteit in de Google zoekresultaten. In de Moz tool kun je de kracht van elke website bekijken. Zo kun je zien of een pagina het waard is om een link van te ontvangen. Een krachtige link is veel meer waard dan tien links van mindere kwaliteit. De ongunstige statistieken van een website zorgen namelijk voor een beperkte verhoging of hebben geen effect op jouw pagerank. Met één relevante link scoor je dan veel betere rankresultaten. Je vindt relevante links door te kijken naar concurrenten. Dit zijn de websites die hoger ranken op zoekwoorden waar jij op gevonden wilt worden. Waar halen zij hun links vandaan? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kunt gebruik maken van hun linkweb. Dit doe je door gebruik te maken van een backlinks checker, zoals ahrefs (betaald) of Majestic (deels gratis). Daarbij is het wel belangrijk om even te checken wat voor soort backlink het is. Staat er goede content op, of is deze alleen maar gebouwd voor linkbuilding? Voor je totale linkprofiel is het goed om dit af te wisselen.

De basis van linkbuilding: goede content

Tot nu toe best een technisch verhaal. Maar linkbuilding is meer dan het zelf verzamelen van links. Content wordt namelijk steeds belangrijker bij het verkrijgen van backlinks. Relevante content wordt immers sneller gevonden en gedeeld. Daar spelen wij als online marketingbureau graag op in. Het begint bij het onderzoeken van de doelgroep en eindigt in interessante en doeltreffende content. Zo krijg jij jouw lezers wel aan het delen. Door slimme content te maken levert dit ook een backlink op en verdien je een link – ook wel linkearning genoemd. Denk bij content aan teksten, afbeeldingen, producten en downloads. Als er naar jouw website wordt gelinkt door de goede content, ontstaat er een natuurlijk linkprofiel. Daarnaast kun je er ook zelf voor zorgen dat jouw content vaker wordt gedeeld. Door social media buttons toe te voegen maak je het voor de bezoeker zo makkelijk mogelijk. 

Social media en linkbuilden

Er wordt vaak gezegd dat social media niet belangrijk is voor linkbuilding. Het klopt inderdaad dat een link vanaf een social media pagina binnen Google Search niet direct kracht geeft aan een website. Alle links vanaf een social media pagina zijn namelijk voorzien van de code: rel=nofollow. Een uitzondering hierop is Google Plus, waar vanuit wel linkbuilding kan worden verkregen. Dit betekent echter niet dat de overige social media buiten beschouwing moet worden gelaten bij het linkbuilden. Social media zorgt er namelijk wel voor dat goede content gedeeld wordt. Een logisch gevolg daarvan is dat meer mensen jouw content zien en er betrokkenheid gegenereerd wordt. Misschien zelfs iemand die de content zo goed vindt dat hij deze niet alleen op social media deelt, maar ook op zijn eigen website. Een voorbeeld hiervan kun je lezen in dit artikel van Moz. Hierin wordt gedeeld hoe een tweet, na een retweet van een account met 160.000 volgers, uiteindelijk wordt opgemerkt door The Huffington Post. Zij schreven er vervolgens een artikel over en gaven een link mét linkkracht. Dit is een goed voorbeeld van hoe je social media kunt gebruiken om goede backlinks te verzamelen.

SEO linkbuilding voorbeeld

Babyshower Moment is een webshop die spullen verkoopt voor een succesvolle babyshower. Om aandacht te krijgen van verschillende blogs is er een persbericht verstuurd. De blog Hip en Hot kwam daardoor met Babyshower Moment in aanraking. Dit blogzine schrijft artikelen over lifestyle, zwanger zijn, kinderen en nog veel meer. In hun artikel over babyshower tips hebben ze een product van de webshop Babyshower Moment opgenomen. Deze externe link naar een subcategorie vanaf een website met relevante content levert een waardevolle bijdrage aan het linkprofiel van de webshop. 

Linkearning en linkbuilding tips

Er zijn aardig wat illegale linkbuilding trucjes in omloop. Begin hier echter niet aan! Zorg ervoor dat je op een legale manier links verdient. Een leuke linkbuilding truc is het indirect verkrijgen van linkkracht van je concurrenten. Hoe je dat doet? Scoor een link van de website waar zij naartoe linken. Zij geven kracht aan die externe website en die website linkt weer naar jou. Bingo! Heb je behoefte aan meer concrete tips? Lees hier onze blog met drie vernieuwende linkbuilding tips.

Illegaal Linkbuilden

Google bestraft websites die linkbuilding misbruiken. Het gevolg daarvan kan zijn dat jouw website volledig uit Google verdwijnt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Google beoordeelt jouw websites door gebruik te maken van unieke algoritmes. Voor SEO (daretobefound.nl) is het belangrijk dat jij je dus aan de regels van Google houdt. Zo scant Google Penguin bijvoorbeeld het linkprofiel van een website op illegale linkpraktijken. Google let echter op nog veel meer zaken. Dit is een korte opsomming van waar je op moet letten bij het linkbuilden:

  • Koop of verkoop geen link zonder de code: rel=nofollow
  • Koop geem geautimatiseerde links
  • Link niet met nietszeggende websites
  • Geen domeinnamen kapen en doorlinken naar jouw eigen website 

Wil jij zeker weten dat je niet de fout in gaat? Schakel dan een van onze linkbuilding experts in.

Schakel ons in

Onze linkbuilding strategie

Klinkt het linkbuilden nog steeds wat ingewikkeld? Wij hebben linkbuiding experts in huis om jouw website hoger te laten ranken in Google! Ook voor het opschonen van jouw linkprofiel kun je ons benaderen. Daarbij beginnen we met het formuleren van een linkbuilding strategie. We analyseren jouw linkprofiel en kijken welke links jouw website nodig heeft om jouw linkprofiel op te bouwen. Zo stellen we doelen die bijdragen aan het succes van jouw business. Heeft jouw website genoeg links van relevante pagina’s, maar zijn deze niet krachtig genoeg? Dan gaan we op zoek naar krachtige websites die naar jou kunnen linken. Misschien kun je ergens een gastblog plaatsen voor een sterke link. Ook kijken we naar je concurrenten. Wat voor backlinks hebben zij? Door op een goede manier te linkbuilden verhoogt jouw positie in Google. Heb je hulp nodig bij jouw linkbuildingtraject? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!


Hulp bij linkbuilding