Google Penguin update

25-10-2016Hoger in Google komen, iets wat we allemaal willen. Een slimme zoekwoordanalyse en verse geoptimaliseerde pagina’s brengen je al een heel eind. Google gebruikt echter zo’n 200 rankingfactoren om jouw website te ranken. De nieuwste daarvan is Penguin 4.0. Een Penguin update waar alle seo-experts, incluis wij, rekening mee moeten houden. Wij leggen je graag uit wat deze nieuwe update inhoudt en hoe jij hiermee aan de slag kunt.

Een opfrisser: Wat is Google Penguin?

Google is bekend geworden door zijn unieke algoritmes. Het beoordeelt website door onder andere te kijken naar hyperlinks. Hoe hoger de waarde van jouw in- en uitgaande links, hoe beter jouw pagerank en dus je positie in de Google zoekresultaten. Google besloot Penguin in 2012 te lanceren om misbruik hiervan tegen te gaan. Websites die linkbuilden op een manier die niet voldoet aan de Google richtlijnen worden bestraft. Ter info: linkbuilden is een SEO-techniek waarbij bewust (externe) links worden aangelegd naar een website of pagina, met als doel om deze hoger te laten scoren in zoekmachines. 

Om geen penalty te krijgen moet je ervoor zorgen dat:

-        je niet automatisch links genereert;

-        geen linkuitwisselingsprogramma’s hebt;

-        geen links koopt.

De Google penguin update

Google penguin is realtime: Voorheen kon het wel eens lang duren voordat een verandering (goed of slecht) van je site werd gedetecteerd of gecrawld door Google. Zo konden SEO-experts lang hun gang gaan met het uithalen van linkbuilding trucjes. Dat is nu echter verleden tijd. Penguin was tot voorheen geen onderdeel van het vaste algoritme van het crawlmechanisme van Google. Alle links werden een aantal keer per jaar geanalyseerd. Vanaf nu worden de links direct na het crawlen en indexeren van een pagina geanalyseerd. Voor webmasters en website eigenaren die een penalty van Google hadden gehad is dit goed nieuws. De penalty zorgde voor een dalende positie en minder organisch verkeer. Nu hoeft er niet meer gewacht te worden totdat websites worden geanalyseerd, maar kan een ‘ foutje’ direct worden hersteld.

Google Penguin is specifieker: De update zorgt ervoor dat Google specifieke pagina’s aanpakt bij verkeerd linkgebruik in plaats van de gehele website. Als een bepaald gedeelte van de website niet door de Google filter heen komt, kan de rest nog wel zichtbaar blijven. Maar wees alsnog voorzichtig. Links naar een bepaalde landingspagina die spam meegeven hebben nog wel impact op andere pagina’s. 

Aan de slag!

Als je geen dalende posities wilt en jouw organisch verkeer wilt behouden (of verhogen)  moet je ervoor zorgen dat je constant en consistent de in- en uitgaande links blijft controleren en de links opschoont als dit nodig is. Dit is voor veel bedrijven eigenlijk al teveel om op te nemen in de dagelijkse werkzaamheden. Vandaar dat wij dit ook voor jou kunnen doen! Neem contact met ons op voor meer informatie over goede zoekmachinemarketing.

 

Wij delen graag onze kennis. Jij ook? Deel deze blog met jouw connecties: