5 tips om frauduleuze webshops te herkennen

11-01-2018 Momenteel is er een nieuwe trend gaande in webshop land. Er worden nep webshops geïmplementeerd om met onwaarschijnlijk aanbiedingen geld uit de zak van de webshopbezoekers te kloppen. Deze webshops die volledig Nederlands zijn ingericht en op een .nl domein gehost worden, zien er dermate goed uit dat de gemiddelde websitebezoeker ze niet zal herkennen als frauduleus. Doordat de bouwer gebruik maakt van oude domeinnamen die recent zijn ingeleverd, maakt men gebruik van de trustwaarde en linkwaarde die in het verleden op zo’n domein is opgebouwd. De links die zo’n domein verzameld heeft bestaan vaak nog waardoor Google de website goed laat ranken.
fraude webshop |frauduleuze webshop | fake

De 5 tips voor de detectie van webshops met een frauderisico:


1. De domeinnaam heeft vaak geen enkele link met de winkel. Kijk bijvoorbeeld maar eens op kinderyogasoest .nl Op deze domeinnaam staat nu een frauduleuze schoenenwinkelshop.

2. Er is geen contactadres te vinden. De hele website ontbeert elke vorm van contact. Er kan alleen een contactformulier worden ingevuld.

3. De aanbiedingen zijn te mooi om waar te zijn. Als de prijs van het product nog maar 20% is van de originele prijs, moeten er alarmbellen afgaan.

4. De verzendmethodes komen niet overeen met datgene wat gangbaar is in NL. Denk bijv. aan Fedex e.d.

5. De algemene voorwaarden kloppen niet qua zinsopbouw waardoor er een sterk vermoeden bestaat dat deze vertaald zijn met Google Translate.

Op https://meldnu.nl/nl/bekende-gegevens-oplichters/ is een lijst te vinden met URL’s die als frauduleus te boek staan. Vaak zijn de oude domeineigenaren onwetend over het bestaand van deze webshops op hun oude domein. Ook de websites die vanuit de oude situatie nog linken naar deze pagina’s kunnen problemen krijgen met hun ranking omdat ze kracht geven aan een frauduleuze webshop. En als Google dat eenmaal heeft gedetecteerd, kan dit impact hebben op de trustwaarde van jouw linkpatroon.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2! Hulp nodig bij de opschoning van het linkprofiel? Bel Dare to be Found voor expertise.