Anchor text en SEO + infographic

09-03-2017


Google bekijkt jouw site aan de hand van verschillende algoritmes. De ene kijkt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de content (Google Panda) en de ander naar de backlinks (Google Penguin). Google kijkt niet alleen naar de relevantie van de backlink, maar ook welke tekst de link heeft meegekregen; de ankertekst. Deze tekst weegt zwaar in de beoordeling van je website. Het schrijven van goede ankerteksten is dus een essentieel onderdeel van je SEO-strategie. Vooral diversiteit aanbrengen in de ankerteksten is voor Google belangrijk. Hoe je dit doet? Bekijk de infographic en boost je SEO! 

Wat is een anchor text?

Een anchor text (in het Nederlands ankertekst) is de tekst die je gebruikt om een hyperlink van te maken. Dat stukje tekst krijgt dan vaak een streep onder de tekst, een andere kleur of een ander afwijkend stijlelement. Een ankertekst moet laten zien waar de hyperlink naartoe verwijst. Klik maar eens hier op meer informatie over linkbuilding. Gek toch, dat je op een pagina over contentmarketing terecht komt? Dat vindt Google ook, vandaar dat ankerteksten belangrijk zijn voor jouw interne en externe links. 

Zoekwoorden en diversiteit

Ankerteksten geven dus aan wat er op een andere webpagina te vinden is. Voor SEO is het erg goed als deze ankerteksten het zoekwoord van die pagina bevatten. Zo linken wij bijvoorbeeld naar een pagina over linkbuilding met de ankertekst wat is linkbuilding. Op die zoekwoordcombinatie is de pagina geoptimaliseerd. Daarnaast zorgen we er ook voor dat het zoekwoord in de URL staat. Wordt er naar de pagina verwezen door het plaatsen van alleen de url, dan staat automatisch het juiste zoekwoord in de ankertekst.

Teveel aan exact gematchte zoekwoorden toevoegen aan de ankerteksten is echter niet goed en zal hoogst waarschijnlijk leiden tot een penalty van Google. Gebruik een diversiteit aan ankerteksten die linken naar een bepaalde pagina. Ongeveer 1 op de 3 ankerteksten mag wel het zoekwoord bevatten. 

Hoe zorg je voor diversiteit?

Het zorgen voor diversiteit in je ankerteksten kan op verschillende manieren. Gebruik de onderstaande infographic om de diversiteit aan te brengen en scoor hoger met je pagina! 

Infographic diversiteit van ankerteksten

 

Deel deze infographic met onderstaande code:

Please include attribution to https://www.daretobefound.nl/ with this graphic.

Diversiteit van ankerteksten


Wij delen graag onze kennis. Jij ook? Deel deze blog met jouw connecties: